2008. június 4., szerda

Kábítószerfogyasztásra utaló jelek

Sok szülő azt gondolja : „ a kábítószerek fogyasztását jellegzetes tünetek kísérik, amelyet biztosan felismerünk.
DE a kábítószerezést csak akkor fedezhetjük fel, ha tudjuk, mit kell keresnünk.
Most felsorolok néhány gyanút keltő használati tárgyat, melyek drogfogyasztásra is utalhatnak : napszemüveg feleslegesnek tűnő használata, megfeketedett kanál, vatta, cigaretta – füstszűrő, alufólia darabkák, furcsán hajtogatott papír pakettek, ismeretlen tabletták, kapszulák, bélyegek, por, injekciós tű, fecskendő, nadrágszíj (érszorító), üres vagy kitöltött orvosi vények.
Testi tünetek, amik kábítószerfogyasztásra utalhat: beesett hamuszürke arc, a bőr elszíneződik, a szokottnál szűkebb vagy tágabb pupillák, étvágytalanság, erős fogyás, szájszárazság, orrfolyás, ismeretlen erdetű tűszúrások, véraláfutások, túlzott érzékenység a külső ingerekre.
Lelki zavarok: depresszió, levertség, kedvetlenség, feldobottság, színes álmok, látomások, koncentráció – képesség zavara, feledékenység, indokolatlan fáradtság, gyors kimerültség, közöny mások iránt, idegesség, érzékenység, szorongás, ok nélküli örömkitörések, túlérzékenység, alvászavarok, álmatlanság, koordinációs zavarok, tér – idő érzékelés zavara, túl sok, gyakran összefüggéstelen beszéd, indokolatlan félelem.
Magatartásbeli változások: túlzott költekezés, kölcsönkérés, pénz és egyéb értékek eltűnése, a családon belüli kapcsolatok megromlása, zárkózottság, a tanulmányi eredmények megromlása, kimaradozás, iskolakerülés, új barátok eltitkolása.
FIGYELEM: Egy-egy tünet igaz lehet sok fiatalra vagy kamaszra és mégsem fogyaszt semmilyen drogot. Sok tünet egybevág a kamaszkori változásokkal. Kérlek mielőtt pánikba esnél várj egy kicsit és győződj meg róla, hogy komoly lehet-e a gond. Beszélj a gyermekeddel és mond el neki a félelmeidet is. Ha úgy érzed, hogy komoly a gond, akkor fordulj szakemberhez!

1 megjegyzés:

xy írta...

Szia! Az öngyújtógáz hatásait keresve bukkantam rád. Ha teheted, segíts. A blogomban nyomon követhető az egész, több bejegyzés szól a fiamról, bár elismerem, nem egyszerű átolvasni, mert rólam is szól, meg az egészről...
Nagyon kíváncsi lennék a véleményedre.
Így kezdődött:
http://depressziorszag.blog.hu/2009/09/24/a_15_eves_betoro_foszereplo_a_fiam
Ez a múlt hét:
http://depressziorszag.blog.hu/2010/03/23/megerzes_20
A héten nem volt suliban...
Tegnap az a fülest kaptam, hogy gázt szív...
Köszönöm.